2016. október 20., csütörtök

Nyuszi kiállításokról általánosságban

Kedves Érdeklődő! 

Ebben a bejegyzésben, a nyulak kiállításával kapcsolatos alap információkról olvashatsz. A bejegyzésben leírtak viszont egyes kiállításokon eltérhetnek, így a lentebb összefoglaltak csak TÁJÉKOZTATÓ jellegűek. 

Az első és szerintem a legfontosabb része a folyamatnak a kiállításon való részvétel feltételei.

  Az első ami feltétele egy ilyen kiállításnak, a nevezési díj. A nevezési díj nem konkrét összeg, rendezvényenként változhat. Természetesen a nyulak adatainak időben való leadása is hozzá tartozik a sikeres nevezéshez.

A második fontos elem, hogy a kiállításra szánt egyednek meg kell lennie az összes kötelező oltásának és megfelelő egészségi állapotban kell lennie. A megfelelő egészségi állapot alatt  fülrüh, talpfekély, orrhurut, lágyszéklet, szemgyulladás, myxomatózis tünet mentesnek kell lennie az állatnak. 

Harmadikként pedig az állat egészségi állapotáról való igazolást említeném, amit állatorvosnak kell kiállítania vagy helyszínen történik. ( Az információ szerzés során erről nem találtam konkrétumot.)

Negyediknek a tetoválást kell megemlítenem, ami lehet egyesület által kiállított ( egyesületi tagok nyulai) vagy lehet egyéni számú. A tetoválás készíthető egy ehhez  értő egyesületi tag által vagy ha van tetováló fogónk, akár mi magunk is elkészíthetjük, ha van gyakorlatunk ilyesmiben, de inkább bízzuk szakemberre. A  tetoválás a lenti ábrán jelölt módon történik, miszerint a bal fülbe a születési hely (H = Hungary) , a hónap ( pl.4 = április ) és az év ( pl.: 6 = 2016) így kapjuk meg a H46-ot. A jobb fülbe pedig az alom betű illetve szám jelzését tetoválják. ( pl.: K324) 


Fontos a kiállítások során figyelni a bírálandó nyúl rendezettségére, hogy a karmai szépen le legyenek vágva, az ivar szerve tiszta legyen és ha olyan típusú a nyúl szőrzete, akkor az szépen ki legyen fésülve.

A bírálat menete: 

A bírálatot egyesületen kívüli, bírálói vizsgával rendelkező személy végzi az európai standard alapján. A pontozás 1-től 100-ig terjedő skálán történik. Fontosnak tartom azt is megjegyezni, hogy 2 bírálat eredménye egy nyúlról eltérő lehet az állat fizikai változása és a bíráló személye miatt is. Így előfordulhat hogy egy januárban 95pontos nyúl , októberben már 97 pontos vagy éppen fordítva.


94- 95 pont Jó                       
95,5- 96 pont Nagyon jó                                          
96,5 pont Kitűnő                                                     
97 ponttól Kiváló      

Ebből a 100 pontból: 
5 pont az egészség és a kondíció
10 pont a súly
15 pont a fej és a fülek hossza, formája 
15 pont a szín és a mintázat
15 pont az aljszőrzet
20 pont a típus szerinti testfelépítés 
                                              
A díjazás szerint 94 pontól kaphatnak a versenyzők oklevelet, míg tisztelet díjat, csak egy fajtán belül, ugyanolyan színű nyulak közül csak a 96,5 ponttal, vagy annál több ponttal rendelkező egyedek kaphatnak. 
Kollekció díjra is lehet hajtani , ha az ember több nyúllal is indul, itt 4 darab egy fajtán belüli, ugyanolyan színű nyuszira van szükség, hogy a díjra esélye legyen a gazdának. Általánosságban 382 pont fölött ítélik a legjobb pontszámot elért kollekciónak .Különdíjra pedig 97 pont fölött lehet számítani.


Magán személy nem szín tenyésztett nyúllal is kérhet kiállítást, illetve bírálatot. A színekkel kapcsolatban és hogy az adott nyúl versenyezhet e érdemes mindenképp egy illetékes személlyel egyeztetni.  

 A bejegyzés létrejöttéhez sok segítséget nyújtott : Csernyik Patrik, Gál Fanni és Toronyai Ádám 
 Innen is köszönöm nekik a türelmüket és kedvességüket, hogy válaszoltak minden kérdésemre és tudásukkal hozzá járultak ehhez a bejegyzéshez.

A bejegyzés tartalmát csak a szerző engedélyével lehet felhasználni.

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

©ZaulaAveline